Томати – одні з найбільш популярних овочів у нашій країні, а також Італії, Туреччині та Греції. Із них готують безліч різних страв. Червоні та зелені помідори вживають у соленому, маринованому, в’яленому та консервованому вигляді.
Користь в’ялених томатів
Одним із кулінарних трендів останніх років є в'ялені томати. Їх користь полягає у тому, що під час виготовлення продукт зберігає усі корисні властивості. Вони зумовлені в наявності моно- і дисахаридів, води, золи та харчових волокон. Також багато в цьому продукті вітамінів: холіну, РР, С, В5, мінеральних – фосфору, натрію, магнію, калію, кальцію. А ще в’ялені томати приваблюють пряним неповторним смаком, особливість якого неможливо забути.
Томат в'ялений в кулінарії
Такі помідори використовують під час приготування піци, спагетті, салатів та багатьох інших страв. Продукт додають до вин та соусів, кладуть в пасту та різотто. В'ялені томати є відмінно смакують доповненням до рибних та м'ясних страв. Масло, яке залишається в банці після використання, дуже ароматне. Його теж можна використовувати в соусах та заправках.
В'ялені томати в медицині
Томати у в’яленому вигляді допомагають у лікуванні різних хвороб:
-
Лікування авітамінозу
-
Компенсація нестачі в організмі мікроелементів та зміцнення імунітету;
-
Грубка клітковина сприяє поліпшенню моторики травного тракту;
-
Депресії, з якими томати допомагають впоратися завдяки серотоніну (гормону щастя), покращуючи роботу нервової системи
-
Покращення роботи мозку та зміцнення пам’яті при регулярному вживанні томатів
-
Зниження ризику утворення тромбів
-
Нормалізація роботи серця
-
Виведення з організму зайвої рідини, шлаків та токсинів
-
Запобігання набрякам
-
Використання в якості сечогінного засобу